Producenci

Ksylitol to naturalny cukier pozyskiwany z brzozy. Wykazuje świetne właściwości przeciwzapalne, sprzyja przyswajaniu wapnia i innych minerałów, jest odpowiedni dla osób pozostających na diecie cukrzycowej. Pozostaje przy tym cukrem, który nadaje się do domowych ciast i przetworów, o smacznym, słodkim smaku. Ksylitol fiński pochodzi od sprawdzonego sprzedawcy, dbającego o środowisko i wykorzystywanie wyłącznie naturalnych składników w procesie produkcyjnym. Jest idealnym substytutem tradycyjnych słodzików.

Codzienna żywność w trosce o zdrowie

Badania naukowe potwierdziły, że ksylitol posiada doskonałe właściwości pro zdrowotne dla ludzkiego organizmu. Tradycyjnie wykorzystywany jest on w diecie osób chorujących na cukrzycę, nie powoduje bowiem skoków insuliny. Zdrowi ludzie także mogą go spożywać, reguluje on bowiem gospodarkę tego hormonu, zapobiegając zachorowaniom. Ponieważ jest niskokaloryczny i posiada bardzo mały indeks glikemiczny (zaledwie 8, podczas gdy dla glukozy jest to aż 100), nie powoduje otyłości i związanych z nią chorób. 

Dzięki właściwościom przeciwzapalnym ksylitol jest jedynym cukrem polecanym przez stomatologów, a nawet wykorzystywanym w pastach do zębów. Pomoże także osobom cierpiącym na trądzik o podłożu dietetycznym. Udowodniono, że zwiększa on podaż minerałów w jelitach, dzięki czemu wzmacnia kości oraz zęby. Hamuje także rozwój pleśni i drożdżaków, opóźnia proces starzenia, podnosi odporność organizmu. Skutków jego pozytywnego oddziaływania na organizm jest tak wiele, że ciężko je wszystkie wymienić.

Zdrowa alternatywa bez rezygnowania ze smaku

Ciężko jest tym bardziej uwierzyć, że ksylitol fiński to cukier, naturalnego pochodzenia, o pysznym smaku. Można go z powodzeniem używać w codziennej kuchni, choć na początku należy się przyzwyczaić do niego innych właściwości fizycznych, co ma znaczenie głównie podczas pieczenia. Aby nie zadziałał on przeczyszczająco na organizm jego wprowadzanie do diety powinno być stopniowe, na początku warto zacząć od jednej łyżeczki. Już taka ilość będzie miała działanie lecznicze na jamę ustną, a w miarę upływu czasu można ją zwiększyć, do około 10 łyżeczek dziennie dla osoby dorosłej. Jego stosowanie u dzieci powinno być skonsultowane z lekarzem.

Duże znaczenie ma pochodzenie produktu. Oferowany w tej kategorii ksylitol fiński wytwarzany jest metodą jak najmniej ingerencyjną w naturalny skład, a do jego wyprodukowania używa się drewna brzozy. Największym producentem na skalę światową są jednak Chiny, gdzie cukier wytwarzany jest głównie z kukurydzy, a podczas produkcji stosuje się drożdże i grzyby. Ma to wpływ na o wiele niższą jakość końcowego wyrobu, o zupełnie innych właściwościach dla organizmu człowieka. Nie jest też tajemnicą, że kraj ten nie przejmuje się dbaniem o środowisko w takiej mierze jak region skandynawski, warunki pracy są też zupełnie odmienne. Powinno to mieć znaczenie dla świadomego konsumenta, pielęgnującego swoje zdrowie nie tylko lokalnie, ale także na skalę światową. 

 

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl